Hvordan er det å jobbe som fysioterapeut?
For ti år siden på denne tiden av året hadde jeg bestemt meg for å studere fysioterapi. Etter lang tids grubling… BAM! Endelig visste jeg hva jeg skulle bli! Jeg så for meg at jeg kom til å ha på meg uniform og jobbe på sykehus eller en privatklinikk og møte pasienter daglig. Det store valget for fremtiden var tatt og jeg var veldig fornøyd.
- Skrevet av fysioterapeut/manuellterapeut og foreleser på fysioterapi Kristine Green Sandvig
Publisert i Medisin og helse Tirsdag 1. august, 2017 - 14:51 | sist oppdatert Fredag 4. mars, 2022 - 13:26
Det tok ikke lang tid før jeg forsto at fysioterapeuter jobber "overalt"
Der det finnes kropper, er det behov for fysioterapeuter. Det betyr at med fysioterapiutdanningen kan du nærmest jobbe hvor som helst:
- på sykehus
- i kommunehelsetjenesten
- på rehabiliteringsinstitusjoner
- i forebyggende arbeid
- i eksisterende klinikker, eller i en klinikk du starter selv
- i tilknytning til en bedrift
- med undervisning
- med organisasjonsarbeid
- med idrett
…for å nevne noen. Ti år har gått og jeg har jobbet på rehabiliteringsinstitusjon, med idrettslag og på flere klinikker. Mastergrad i manuellterapi (muskel-skjelett-fysioterapi) og idrettsfysioterapi har jeg også tatt. Fysioterapifaget er så spennende! Nå jobber jeg som underviser på Oslo Nye Høyskole og som privatpraktiserende fysioterapeut på en privatklinikk i Oslo. Den største fordelen ved å jobbe privat er at jeg styrer dagene mine selv. Man må være god til å planlegge, men likevel; jeg kan jobbe så mye eller å lite jeg vil. Jeg trives godt som fysioterapeut på klinikk da arbeidsdagen er variert og jeg jobber hovedsakelig med praktiske oppgaver (noe skrivearbeid er det også).
Å møte en ny pasient
Når jeg skal møte en ny pasient meg synes jeg alltid det er spennende. Det er jo en fremmed person som jeg skal snakke med om:
-hvilken plage den ønsker å få hjelp til
-hvordan smerten startet og hva som påvirker den
-hvilke livsstilsfaktorer, sosiale og psykologiske påvirkninger pasienten har.
Hva kreves av fysioterapeuten?
Å være fysioterapeut krever at man er god til å snakke med folk. Jeg må stille en del private spørsmål: for eksempel er det viktig å få pasienten til å fortelle hvordan han/hun trives på jobb når pasienten får vondt i albuen når han/hun er på jobb. Pasienten skal få fortelle sin historie! I tillegg får man jobbe praktisk med å undersøke kroppen: for eksempel kan jeg kjenne om et leddbånd er røket eller ikke, om en muskel er like sterk som den bør være og om nervesystemets reflekser fungerer som det skal. Når undersøkelsen er gjennomført legges planen for videre behandling: Dette består ofte av øvelser og andre fysioterapibehandlingstiltak. Som fysioterapeut kan jeg øvelser i alle vanskelighetsgrader. Jeg vet hvilke øvelser som er best egnet bare noen få dager etter at pasienten har tråkket over ankelen og knapt kan stå på foten. Jeg vet også hvilke øvelser friske fotballspillere bør gjøre for å unngå å tråkke over. I tillegg bruker jeg ofte hendene mine til å gjøre muskler og ledd mer bevegelige (dette er avanserte "hands-on" teknikker!)
Dine muligheter hvis du vurderer å bli fysioterapeut
Dersom du nå er der jeg var for ti år siden og lurer på om du skal velge fysioterapi utdanning, tenk at:
- Som fysioterapeut har du mange muligheter i arbeidsmarkedet
- Du vil bli god til å snakke med folk
- Du vil trolig bruke lite tid til å sitte på en stol og mye tid til praktiske oppgaver
- Du lærer mye om å ta godt vare på din egen kropp! (og andres da selvfølgelig).